La identitat en algunes novel·les

Per una sèrie de circumstàncies darrerament he llegit algunes novel·les que, malgrat les seves diferències, tenen en comú la temàtica de la immigració o l’exili, amb la consegüent doble identitat de les i dels protagonistes, a partir d’instal·lar-se en el nou país. El final del llibre Andalucía y Catalunya, o en l’últim capítol d’aquest Blog (Les altres identitats), tracto justament el tema de les diverses identitats. És una conseqüència inevitable de les migracions. Encara que jo parlo de múltiples identitats; un concepte d’identitat més ampli que entén que les persones al llarg de la vida podem identificar-nos en diferents identitats o que simultàniament podem sentir-nos posseïdores de diverses identitats. Deia així:

Los sentimientos identitarios, nos lo dice Borja de Riquer, son siempre el resultado de unos procesos históricos en los que eran posibles varias oportunidades o vías. La identidad no es un hecho dado y permanente, sino la consecuencia histórica de una serie de circunstancias y factores en los que existía una variedad de posibles finales.

En nuestro relato, con el extenso recorrido que se inicia en Andalucía y termina en Catalunya, el nuevo vecindario de Torre-romeu nos muestra cómo, a lo largo de la vida, una misma persona puede ir acumulando vivencias distintas que le permitirán identificarse a partir de diversas identidades compartidas.

Muchas de las mujeres y hombres, que dejaron su pueblo natal, y su descendencia, comparten con naturalidad su identidad obrera, la vecinal, la andaluza y la catalana. Y de este modo, junto con la población nacida en el país (a veces proveniente de inmigraciones anteriores) se convirtieron en parte consustancial de la construcción de la Catalunya democrática.

Una nit de juliol, d’aquelles que la xafogor de la ciutat no et deixa agafar el son,  el pensament va divagar cap aquests temes i vaig pensar que estaria bé que aquest Blog recollís unes breus ressenyes d’aquestes novel·les. No tant, per fer-ne una crítica (doctors té la santa mare església)  sinó, simplement, per deixar constància de la seva existència.

Decidit.

Aquesta informació que ara esteu llegint, l’he penjat en l’apartat de Notícies. És una notícia sobre el mateix Blog. No obstant, els articles sobre els llibres els publicaré dins de l’apartat d’Articles.

Vull  donar una marca distintiva a aquests articles perquè és distingeixin de la resta d’articles, notícies i documents del Blog. Hi posaré la caràtula d’aquesta fotografia d’ocells 1, que encapçala aquesta nota.  En alguna ocasió ja he fet servir una variant de la fotografia però sempre de la mateixa tonalitat cromàtica. En aquesta, que presento avui,  el color la fa una mica diferent i per tant més identificable   amb aquests nous articles.

Començaré aquesta sèrie amb el llibre Marx et la poupée de Maryam Madjidi que publicaré demà.

  1. Aquesta fotografia forma part d’una sèrie de fotografies de David Nieto Maceín, una de les quals, tan amablement va acceptar que fes servir com la cara d’aquest Blog
Compartir a les Xarxes Socials
Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en email
Email
Compartició en print
Print

Deixa un comentari