Ofèlia Rey Castelao, catedràtica d’Història Moderna a la Universidade de Santiago de Compostel·la, acaba de guanyar el Premi Nacional d’Història d’Espanya pel seu treball El vol curt: dones i migracions a l’Edat Moderna.
Natural d’Arnois, Rey Castelao ha aconseguit el guardó amb una aportació de 20.000 euros del Ministeri de Cultura i Esport. La historiadora ha mostrat “una satisfacció enorme” per la notícia. El llibre és “moi especial” per a la catedràtica, la passió de la qual per les migracions tenen un origen profund a Galícia i “na història dona la meva pròpia família“.
El treball ha estat editat pel Servici de Publicació de la Universitat, una cosa que l’autora ha defensat perquè “a ciència ha de donar-se a conéixer a través dos servicis editoriais d’universitats“.
La decisió del jurat ha destacat que el llibre ofereix “una visió integral de les migracions de les dones a l’Edat Moderna: les intrapeninsulars, les transoceàniques, les dels qui ho van fer com a persones lliures, semilliures o captives o com a exiliades…”, a més d’assenyalar les conseqüències que aquests moviments tenen en les societats.
Consideren que el treball de Rei Castelano és una “destacable aportació a la historiografia espanyola i pel seu enorme valor social, així com d’anàlisi d’una realitat complexa, la de les migracions, d’incontestable actualitat”. Per tot això, juntament amb el treball metodològic de la catedràtica han decidit que el Premi Nacional vagi a Compostel·la.
El director de Publicacions de la USC, Juan Blanco, va indicar que el premi és sobretot “un clar recull à traxectoria professional de, probablement, els mellors modernistes d’Europa“.
Ofelia Rey Castelao ha estat catedràtica de la institució compostelana des del 2002 i és coordinadora del grup de recerca d’Història Moderna de la Facultat. És també del Boureau de la Commission Internationale de Démographie Historique i ha estat convidada per l’Ecole des Hautes Etudes a Sciences Sociales de París, en la qual va exercir com a directora d’estudis. La catedràtica ha centrat la seva carrera investigadora en el paper de les dones en especial a Galícia i la ciència i ha publicat en nombroses revistes de prestigi, entre elles Annales de Démographie Historique, XVIIe Siècle, Mélanges de la Casa de Velázquez, Manuscrits. El 2011 la Xunta de Galícia li va atorgar el premi María Josefa Wonenburger d’Investigació per la seva tasca.