El malson burocràtic d’una refugiada afganesa

Immigració
INTERNACIONAL 04/12/2023

La periodista Mariangela Paone relata en un llibre l’odissea de la jove Rezwana des del naufragi que va costar la vida a tota la seva família davant l’illa de Lesbos

La periodista Mariangela Paone, que acaba de publicar el llibre 'Rezwana, un expedient europeu'.

 

BARCELONA. La Rezwana va perdre tota la família quan es va enfonsar el vaixell atrotinat de fusta amb què intentava arribar a l’illa grega de Lesbos. Era el 28 d’octubre del 2015, ella només tenia 13 anys, havien salpat des de la costa turca i fugien de l’Afganistan. A l’embarcació hi anaven més de 300 persones. Desenes van morir. Entre elles el pare, la mare i els tres germans de la Rezwana, de 14 mesos, 5 i 11 anys. Va ser l’única supervivent de la família.

Després de mesos a Grècia, l’adolescent va aconseguir viatjar a Suècia, on viuen els únics familiars amb vida que té a Europa: la seva tia àvia i els seus cosins. Malgrat això, quan va fer 18 anys, les autoritats sueques la van obligar a tornar a Grècia. Segons el Tractat de Dublín, un refugiat només pot sol·licitar asil en un únic país de la Unió Europea, que normalment és el que primer trepitja. “Em va semblar tan absurda l’aplicació cega de la burocràcia que vaig pensar que aquesta història l’havia d’explicar”, diu la periodista Mariangela Paone, que acaba de publicar Rezwana. Un expediente europeo (Libros del K.O.), un llibre de lectura imprescindible. Mostra la crueltat de la política migratòria europea, segons la qual els refugiats són simples expedients.

El llibre és el resultat de desenes de videotrucades entre la periodista i la noia afganesa i trobades en què les dues semblaven conèixer-se de tota la vida. Explica per què la família de la Rezwana va emigrar, les vicissituds del trajecte i els esforços del pare perquè la travessia per mar fins a Lesbos fos com més segura millor. L’home va pagar una elevada quantitat de diners per viatjar en un vaixell gros, i no pas en una inestable llanxa neumàtica. El que no sabia és que el vaixell estava en molt mal estat.

El drama continua

“La gent continua intentant arribar a Lesbos. Fa pocs mesos hi va haver un altre naufragi terrible”, afirma la periodista, per destacar que el que explica al llibre no és una història passada. Continua sent actualitat encara que ja no surti a les notícies.

La Rezwana és ara una noia de 22 anys que treballa d’intèrpret per a una ONG grega. Havia de ser a la presentació del llibre a Barcelona la setmana passada, però problemes amb la renovació del permís de residència ho van impedir. Un altre cop la burocràcia.

Compartir a les Xarxes Socials
Facebook
Twitter
Email
Print

Deixa un comentari