Alguns nens tenen malalties que al seu país no es poden curar i es desplacen en les pasteres per rebre tractament

La Teresa, pediatra de Sort a El Hierro

ILLES CANÀRIES

L’illa canària que ha rebut més pasteres en l’última onada acull els menors que arriben tots sols

TERESA COTONAT. PEDIATRA EL HIERRO NACIDA EN SORT (LLEIDA). INMIGRANTES. C101923

La pediatraTeresaCotonatalaconsulta on atén els nens que arriben en pastera

Juan Carlos Alonso C7

Pujar a bord d’una pastera des de les costes africanes i emprendre l’arriscat viatge cap a les Canàries a través de la ruta més mortífera del món és, per a molts immigrants, l’única via per poder viure. O tot o el no-res. Ho sap bé en Cheick (nom fictici), un jove senegalès que pateix una lesió cardíaca de naixement i que fa uns dies va arribar a El Hierro a bord d’una pastera. El seu únic objectiu, sobreviure a la travessia per poder ser tractat de la seva patologia quan arribi a Espanya.

El seu destí al Senegal, sense el tractament que ja està rebent al nostre país, era clar: la mort arribaria d’aquí pocs mesos o potser pocs anys. Es va arriscar i ho va aconseguir. Com ell, diversos immigrants han arribat a les illes amb patologies que requereixen tractament, alguns de menors, com un nen de nou anys que va arribar fa unes setmanes amb un tumor a la galta i sobre la marxa va ser desviat a Tenerife, on també ja l’estan tractant.

“Saben que la pastera és la seva única possibilitat”, explica la pallaresa Teresa Cotonat Vives, “la pediatra” d’ El Hierro els últims 23 anys, referència a l’illa i que, des que va començar la crisi migratòria a les Canàries a finals de juny, s’ha abocat completament a l’assistència i l’ajuda dels immigrants que arriben. Ja ho va fer durant la “crisi de les pasteres”, entre el 2006 i el 2009.

Alguns nens tenen malalties que al seu país no es poden curar i es desplacen per rebre tractament

Cotonat, de 68 anys i natural de Sort, continua al peu del canó atenent els nens d’ El Hierro durant les 24 hores del dia –sempre està operativa per mòbil per a qualsevol consulta– i quan arriba una embarcació va de manera altruista a peu de moll a donar un cop de mà. A més, sempre està operativa si cal anar a atendre algun dels immigrants adults del centre d’acolliment de San Andrés. “Ho faig perquè m’agrada, ningú no m’hi obliga”, apunta.

També passen per les seves mans els menors immigrants no acompanyats. De vegades, quan arriben nens petits sense un adult i requereixen hospitalització, és ella mateixa qui es queda a la nit acompanyant-los. “Els nens són els que millor arriben físicament, en part perquè s’alimenten de llet materna i perquè els tracten molt bé”, afirma Cotonat, que, ara per ara, no té cap intenció de jubilar-se. “Mentre aguanti continuaré, ajudant en tot el que pugui”, afirma. La seva dedicació als nens és plena i per això
va ser reconeguda a començaments d’aquest any amb la Creu Civil de l’ Ordre de Sanitat. Aquest any també se li va
concedir la Medalla d’ Or de les Canàries.

Com explica, els grans arriben de vegades en un estat de salut complicat, amb cremades pel sol, nafres i ferides que requereixen cures per les hores d’amuntegament a la pastera. “Ho passen fatal, perquè curar això, costa”, indica. Després d’una primera atenció van al centre d’acolliment i en 24-48 hores se’ls deriva a altres illes, i després, a la Península. Als menors, que estan tutelats pel Govern de les Canàries, se’ls obre història clínica, se’ls fa una analítica i se’ls posen tres vacunes: l’hepatitis B, la pòlio i la triple vírica. “No els agraden gens les agulles”, indica.

Teresa Cotonat va arribar a El Hierro fa vint anys i atén els menors que arriben en pastera a l’illa

Ahir hi havia a El Hierro 169 menors, però n’hi ha arribat a haver prop de 400 en una població, de fet, de 10.000 habitants (censats en són uns 11.000). El centre de l’ESO que hi ha a El Hierro només té 300 alumnes. D’aquí la preocupació del president del cabildo de l’illa, Alpidio Armas, i la seva reivindicació al Govern de les , que és qui tutela els menes , perquè els distribueixi a illes més grans i amb més mitjans.

Cotonat destaca que tots els nois menors aporten la mateixa data de naixement quan arriben: l’1 de gener. “Uns del 2007, d’altres del 2008…, però tots van néixer el mateix dia. L’aniversari serà massiu”, diu de broma la pediatra, que apunta que tots els nois que són a El Hierro esperen que se’ls faci la prova òssia. Dels 3.300 menors no acompanyats que hi ha actualment a les illes –es preveu que se’n derivin 347 a altres comunitats les pròximes setmanes– prop de 1.800 esperen aquesta prova per confirmar la seva edat.

 

La pediatra de Sort i una de les persones més estimades d’ El Hierro remarca “ com són d’afectuosos els menors que arriben a l’illa”. “Et fan uns petons i unes abraçades. Si pogués, me’ls enduria a casa”, indica. Assenyala que la feina és “molt i molt dura, perquè és difícil ajudar a tothom”, tot i que reconeix que donar un cop de mà la fa sentir-se bé amb si mateixa.

Continuen arribant més embarcacions a les illes; ahir n’hi van arribar onze amb més de 800 persones

Dels menors que han arribat en aquest repunt recorda un nen de quatre anys que no feia més que plorar. No volia menjar ni volia estar amb ningú ni jugar amb res. No el consolava res. “Li vam comprar un ós, roba, un cotxe…, però al final el que vam fer va ser trucar a la persona amb qui havia arribat i que era el seu oncle. La Policia Nacional el va portar i li va passar tot”, explica.

L’arribada d’embarcacions va viure ahir una altra jornada molt intensa a les illes. Ahir a la nit havien arribat a les Canàries onze embarcacions amb més de 800 persones (al voltant de la meitat a El Hierro). Els menors pujaven a més de mig centenar i almenys un nadó. “És un no parar, quan estàs unes hores sense que et truquin, t’estranya. Vius tota l’estona esperant que te n’arribi una”, indica Cotonat.

Compartir a les Xarxes Socials
Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en email
Email
Compartició en print
Print

Deixa un comentari