Migracions, un programa de TV3 amb una història d’aquest Blog

Les persones que seguiu aquest Blog, en l’últim capítol publicat: El retorn de les persones represaliades, heu pogut llegir com l’Antonia explicava els seus sentiments ambivalents quan va sortir de la presó i retornava a Pedro Martínez. Ara, la podreu veure i escoltar directament.
Va ser en un programa que TV3 va emetre el 5-5-2003, dins de la sèrie Històries de Catalunya, dirigit i presentat per Antoni Tortajada.
L’Antoni, que va tenir excés a la meva Tesi doctoral, va viatjar a Pedro Martínez per conèixer el poble, i va mantenir una conversa a casa l’Antonia, amb ella i amb mi mateixa, a Torre-romeu.
El programa es titula Migracions i consta de tres episodis d’uns deu minuts cadascun d’ells. Històries de persones vingudes de fora el país que feren créixer Catalunya. El nostre episodi és el tercer.
El primer, situat al segle XIV, tracta de mercaders italians (toscans) assentats a Barcelona. Entre altres “mercaderies” compren i venen esclaus i esclaves que provenen de Rússia i de Turquia, que no tenen altre remei que quedar-se a Barcelona.

En el segon, del segle XVII, les persones protagonistes arriben de França (Occitània) i busquen i troben feina al Maresme (Mataró). Molts dels cognoms mataronins actuals tenen aquest origen.

I el tercer, del segle XX és la nostra història.

Espero que gaudiu d’aquest primer document visual d’aquest Blog:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/migracions/video/5743504/

 

Compartir a les Xarxes Socials
Facebook
Twitter
Email
Print

Deixa un comentari