El diumenge 30 d’octubre vaig informar de la publicació de l’anuari 2022 del CIDOB i vaig penjar al blog un article sobre migracions. L’anuari en conté un segon, és aquest de Gonzalo Fanjul, director d’investigacions de la Fundació perCausa
El cito “El setembre del 2020 la Comissió Europea va fer pública la seva proposta d’un nou Pacte de Migracions i Asil per a la Unió Europea (UE). Aquest pla buscava corregir improvisacions i omissions en la gestió que Europa havia fet front a l’arribada d’un nombre inusualment alt de desplaçats forçosos procedents d’Orient Pròxim i Àfrica. L’objectiu declarat era triple: enfortir les fronteres exteriors de la Unió, ordenar l’arribada i acollida de sol·licitants d’asil, i alinear els fluxos de mobilitat laboral amb les necessitats presents i futures dels estats membres.”
Segueix, i acaba l’article amb aquestes afirmacions que comparteixo “S’ha convertit en un lloc comú afirmar que estem davant de cruïlles de la història. Però crec sincerament que la de les migracions sí que és una d’elles. Les decisions que prenguem ara en aquest camp determinaran les nostres democràcies i el nostre ascendent global molt més enllà d’aquest assumpte i d’aquest temps. Al món al qual diuen aspirar Espanya i la UE, tots som migrants, perquè tots venim d’alguna part i tenim el dret a una existència digna i lliure. Estaria bé que ho recordéssim de cop.”
Llegiu l’article complet (en castellà)