La instrumentalització de les migracions

Ja ha sortit publicat l’anuari internacions CiDOB 2022. Com és habitual un dels temes tractats són les migracions. Avui publico en aquest blog l’article de Blanca Garcés Mascareñas, investigadora sènior, CIDOB.

L’article comença d’aquesta manera: “La instrumentalització de les migracions a les fronteres exteriors de la UE comença a ser habitual. El febrer del 2020, el Govern turc va empènyer més de 13.000 persones cap a la frontera amb Grècia. El maig del 2021, el Marroc va facilitar el pas irregular a Ceuta de més de 10.000 persones en el lapse de dos dies. La tardor del 2021 va ser el torn del règim bielorús, que va facilitar l’arribada de milers de persones a la frontera amb Polònia, Letònia i Lituània. En aquest context, Brussel·les no ha dubtat a qualificar aquests moviments d’éssers humans (famílies i menors inclosos) de «greu amenaça» per a la seva seguretat. També ho ha fet l’OTAN en el seu nou Concepte Estratègic, on la «instrumentalització de les migracions» per part d’«actors autoritaris» és considerada una forma d’«amenaça híbrida»1

I acaba així:  “L’alternativa passa també per revertir el procés d’externalització del control migratori, de manera que desgeopolititzem les migracions. Necessitem una política exterior que no sigui només transaccional, que no imposi els interessos d’uns sobre els altres i que treballi en la consecució d’objectius comuns a mitjà i llarg termini. Necessitem unes polítiques migratòries que abordin les causes i regulin els fluxos. Si no, aquestes polítiques estaran sempre abocades al fracàs, perquè la contenció només redueix les arribades en un moment i geografia determinats. Quan els factors que empenyen i atrauen els fluxos migratoris es mantenen, sempre s’acaba trobant un pas. Finalment, l’ alternativa no pot ser la reducció de drets per a aquells que, malgrat tot, arribin. Per dues raons: perquè el compliment de l’estat de dret és condiciósine qua non de tota democràcia; i perquè l’exclusió d’avui és el conflicte del demà. Al contrari del que propugna l’extrema dreta, «la nostra» seguretat depèn de «els seus» drets.”

Llegiu-lo complet:

https://www.cidob.org/es/articulos/anuario_internacional_cidob/2022/la_instrumentalizacion_de_las_migraciones

Compartir a les Xarxes Socials
Facebook
Twitter
Email
Print

Deixa un comentari