Ateneu Memòria Popular

Ateneu Memòria Popular

En la sessió de 27 de juny de 2019 de l’Assemblea de l’Ateneu Memòria Popular i en el punt de renovació de la Junta (òrgan de govern de l’associació) vaig ser elegida Presidenta. M’acompanyen a la Junta les següents persones: en César Lorenzo Rubio que acturà com a Secretari; en David Fernández Monge, com a Tresorer, i, Rosa Sans Amenós, Carles Vallejo Calderón, Sònia Olivella Saludes, Ricard Conesa Sánchez, Kathrin Golda Pongratz, Juanjo Romero Marín i Rosa Toran Belver, totes elles com a vocals.

L’Ateneu Memòria Popular va néixer pel convenciment d’un grup de persones de la necessitat d’impulsar i oferir un espai associatiu en el qual les entitats, els grups nous i les entitats memorialístiques preexistents poguessin connectar-se en un àmbit on poder actuar, sense necessàriament participar unes dins de les altres, però sí establint llaços i cooperacions en actuacions mútuament compartides.

L’AMP entès com l’expressió popular d’una àgora de debat, pensament i creació que forma part de la tradició del nostre teixit democràtic, pròpia del món obrer i popular barceloní i català. L’AMP es concep com un espai plural, cooperatiu, de diàleg i de coordinació conjunta de totes les entitats memorialístiques i del grup d’entitats culturals i socials interessades per la memòria que tinguin presència a la ciutat de Barcelona. Es tracta de consolidar aquest espai per donar aixopluc a les activitats i poder projectar-les cap a la societat. Assolir la sostenibilitat en el temps, a partir de la connexió de petits nodes, i aspirar a crear una estructura en xarxa de col·lectius i entitats memorials.

Per aquesta raó es constituí legalment l’associació Ateneu Memòria Popular, enregistrada el desembre de 2017 al registre d’associacions del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
Des de l’AMP entenem l’acte de memòria com un acte de resistència enfront de les amenaces antidemocràtiques. Entenem la memòria com el resultat d’aquella força que ens situa en el passat per parlar-nos del present i construir les memòries del futur.

Avui la seva base social i els recursos de l’AMP són totes les entitats que s’han vinculat amb aquesta associació, així com les persones sòcies individuals. El seu àmbit territorial i poblacional d’intervenció és el municipi de Barcelona, sense descartar les sinèrgies i aliances amb entitats similars dins de l’àrea metropolitana barcelonesa i de Catalunya.

Entitats Ateneu Memòria Popular a 27 de juny de 2019

ACIM
Amical de les Brigades Internacionals
Amical de Mauthausen
Assoc. Catalana Expresos Polítics Franquisme
Associació Catalana Juristes demòcrates
Associació Conèixer Història
Consorcium for Avandce Studies Abroad
Escola Àngel Baixeras
Fundació museu històric social la Maquinista
Fundació Cipriano García
Fundació L’Altenativa
IRIDIA
La Teranyina Anònima (La voz ahogada)
Memorial Democràtic Treballadors Seat

En l’apartat de Documents hi trobareu el document de difusió de l’AMP i el del Projecte de recerca i difusió de la memòria de Via Laietana que en l’actualitat està desenvolupant.

Compartir a les Xarxes Socials
Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en email
Email
Compartició en print
Print

Deixa un comentari